Tüm Haberler

Haberler bizde…

HTP’den ilk abur cubur raporu

Türkiye’de hane tüketimini ölçen tek araştırma şirketi olan HTP, Abur Cubur Raporu’nu hazırladı. Buna göre 2005 yılında abur cubur ürünleri için yapılan harcama önceki yıla kıyasla yüzde 19.6 arttı.
HTP Genel Müdürü Kıvanç Bilgeman’ın değerlendirmesi:
‘HTP, Türkiye’de hane tüketimini ölçen tek araştırma şirketi. Her ay gerçekleştilen Hane Tüketim Paneli ile tüketici davranışlarını sürekli izleyen HTP, Türkiye’deki hanelerin satın aldığı tüm ürünleri düzenli olarak ölçüyor ve ileri analizler ile şirketlerin pazarlama stratejilerine temel oluşturacak verileri sağlıyor. Son yıllarda üretici firmaların yatırımları sonucunda, abur cubur ürünlerinin iç dinamiklerinde olan değişim, bu ürün grupları arasındaki etkileşimi inceleme ihtiyacı doğurdu ve biz de bu pazarı daha yakından izlemeye başladık. Abur cuburu pazarında dikkat çeken hızlı bir gelişme var. 2005 yılında abur cubur ürünleri için yapılan harcama önceki yıla kıyasla yüzde 19.6 oranında arttı. Bisküvi, kraker, krem çikolata ve şeker gibi geleneksel abur cubur ürünlerinin toplam abur cubur harcamasından aldığı pay düşerken, aromalı sütler, çocuk taze peynirleri, çikolatalar, dondurma, toz süt katkıları, kahvaltılık gevrekler ve cipsler ise en fazla büyüyen ürün grupları oldu. Pazarda en yüksek harcama payına sahip olan bisküviler bir önceki yıla göre 2.4 puan pay kaybetti ve toplam içindeki payı yüzde 22.8’e geriledi. Dondurmaların harcamadan aldığı pay ise 3.1 puan artışla yüzde 19.7’ye çıktı.
Abur cubur satın alım davranışları sosyo-ekonomik statü grupları kırılımında belirgin şekilde farklılaşıyor. DE sosyoekonomik grubunun abur cubur harcama tutarı Türkiye ortalamasının yüzde 18 altında kalırken, AB sosyoekonomik ise grubu abur cubur ürünleri için Türkiye ortalamasına göre yüzde 36 daha fazla para harcıyor. Bu grup toplam abur cubur harcamalarının yüzde 23’ünü gerçekleştiriyor. AB sosyo-ekonomik statü grubu, diğer gruplardan farklı olarak en çok dondurma için para harcıyor. AB grubu abur cubur harcamalarının yüzde 22.7’si dondurmaya gidiyor.
Hanelerde annenin yaşı ile çocuğun yaşının eşlenmesi yöntemiyle yapılan yaşam evreleri segmentasyonuna göre Türkiye’de en fazla nüfus payına sahip olan gruplar 7-12 yaş grubunda çocuğu olan haneler. Bu haneler toplam abur cubur harcamasının %24’ünü yapıyor.
Bölge kırılımında abur cubur tüketiminde sosyo-ekonomik statü kırılımında olduğu gibi belirgin farklar göze çarpmıyor. 4 büyük bölgede abur cubur harcama artışı ortalama üzerinde gerçekleşirken, harcamaya katkısı en yüksek olan bölgeler Marmara ve İç Anadolu Bölgesi olarak görülüyor.’


Abur cuburda en büyük payı bisküvi ile dondurma alıyor

Ürün Kategorileri

2005 (%)

Bisküviler

22.8

Dondurma

19.7

Çikolata kaplamalar

11.7

Cipsler

9.0

Krem çikolatalar

8.9

Şeker

8.9

Krakerler

4.9

Çikolata

4.8

Sakız

2.9

Çocuk Taze Peyniri

2.4

Kahvaltılık Gevrekler

1.6

Aromalı süt

1.1

Toz Süt Katkıları

0.7

Meyveli Yogurt

0.7

Toplam abur cubur

100

Kaynak: HTP Tüketici Paneli, 2005 Tablo toplam abur cubur harcamalarının kategori bazında dağılımını gösteriyor

Temmuz 18, 2008 - Posted by | Diğer | , , , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum bırakın