Tüm Haberler

Haberler bizde…

Kırşehir’den Tanrıça çıktı

Hititler Dönemi’nin Ana Tanrıça inancını sembolize eden ve bir diğer anlamda bereketin sembolü olan Kybele’nin, Kırşehir’de olduğu ortaya çıktı.
Kırşehir Kültür, Sanat ve Çevre Derneği (KIRÇED) tarafından Kırşehir’in Sıdıklı-Kulpak Köyü’nde yapılan araştırmada, Kulpak Köyü’nün en yüksek tepesinde bulunan ve 12 metre uzunluğundaki tarihi yapıtın Hitit dönemine ait bereket tanrıçası Kybele’ye ait olduğu ortaya çıkarıldı.

Kızılırmak Havzası’ndaki yaklaşık 100 bin hektarlık ovaya bakan Kybele anıtının, zaman içerisinde doğa ve insan eliyle yıpratıldığı görülürken, yapıt üzerinde ve çevresinde incelemeler yapan Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır ile KIRÇED Başkanı Mustafa Bağ ve Belediye Meclis Üyesi Musa Solak, gördükleri manzara karşısında hayrete düşerken, kafası koparılan tanrıça Kybele anıtının bakım altına alınması ve Türk turizmine kazandırılmasını istedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan KIRÇED Başkanı Mustafa Bağ, Kırşehir’in birçok tarihe ve medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Hitit Dönemine ait olan bu bölgede, devasa bir yassı höyük ve hemen yanı başında yer altı şehri ve 12 metre büyüklüğünde ana tanrıça Kybele’nin bulunması, Kırşehir’in tarihteki yerini bir kez daha ortaya koyuyor. Yöresel ağızla ‘Kız Heykeli ‘ denilen bu yapıtın gerçekte bir tanrıça heykeli olduğu ve bulunduğu bölgenin bir tapınak olduğu alenen meydandadır. Bu yapıtın rengi kırmızı ve sarı karışımı olup, güneşin batış yönünde çok uzaklardan parıltısı görülmektedir. Ancak, bilinmeyen bir tarihi yapıtın sahipsizlik nedeniyle kafasının koparılması ve yere atılması, son derece üzüntü verici. Antik bir dünya mirası olan bu yapıtın acilen bakım altına alınması ve Türk turizmine kazandırılması gerekiyor. Aksi taktirde insanlık kaybedecek, ülkemiz kaybedecek” dedi.
Belediye Başkanı Halim Çakır, tarihi yapıtın çevre düzenlemesi ve bakımı noktasında belediye imkanlarını kullanacaklarını söyledi. Başkan Çakır, “Kültür Bakanımız Sayın Atilla Koç’a bu yapıtla ilgili gerekli bilgi ve belgeleri bizzat ben vereceğim. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kırşehir’de, bereket tanrıçası Kybele’nin bulunması son derece önemli bir olay ve yapıtın turizme kazandırılması gerekiyor. Biz, yıllarca ‘Kırşehir, Kapadokya’nın giriş kapısı’ dedik. Ama gördük ki Kırşehir, Kapadokya’nın ta kendisi. Böylesine önemli bir yapıtı ortaya çıkaran KIRCED Başkanı Mustafa Bağ’a ve Belediye Meclis Üyesi Musa Solak’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ağustos 14, 2008 - Posted by | İçanadolu | , , , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum bırakın